zaterdag 17 november 2007

Salar de Uyuni

dag 127: donderdag 15/11/07

Eerst moesten we nog een 60km over de slechte weg rijden tot Colchani, waar we onze tank nog eens volgegooid hebben voor het gigantische zoutmeer van Uyuni op te draaien. Naar´t schijnt is het het grootste zoutmeer van de wereld en dat kan ik wel geloven. Midden in het zoutmeer staat een hotelletje gebouwd uit zoutblokken, waar wij vanavond de enige gasten zijn en een lekker avondeten bij kaarslicht gehad hebben. Er is namelijk geen elektriciteit. Vanavond zijn er nog 2 Duitsers met de fiets voorbij gekomen, die de Zwitsers kennen, waarmee wij op de boot zaten van Panama naar Columbië. Normaal gezien halen we ze morgen nog wel in...

dag 128: vrijdag 16/11/07




Vanmorgen hadden we Johanna en Michael snel ingehaald. Na even te staan buurten, kwam de Weking op het idee om de fietsen achteraan de moto te binden en en zo op sleeptouw te nemen tot het eilandje in het zoutmeer. Zo gezegd zo gedaan en het ging verrassend goed. Met snelheden tot bijna 40 per uur, ging hun gemiddelde snelheid van de dag snel de hoogte in. Aan het eilandje, wat hun geplande slaapplek was, hebben we dan afscheid genomen. Het was echt een tof koppel, dus hopelijk zien we elkaar nog eens terug in België of Duitsland.
Wij zijn dan verder gereden uit het zoutmeer, waarna een weg volgde, die nog slechter was dan de weg voor het zoutmeer. We wisten niet dat het kon, maar geloof me: het kon. Over de slechte weg, die soms niet meer was dan een paar sporen van voorgangers door een of ander zoutmeertje, zijn we dan toch nog aan de Chileense grens geraakt. Aan de Boliviaanse kant zat er weer nen afzetter, die geld wilde hebben. Zin om een discutie te beginnen hadden we niet, dus mag hij z´n 2,5 euro hebben. Aan de Chileense kant waren ze vriendelijk en ging alles vlot. Ze hebben hier een fantastisch computersysteem, want ze wisten zelfs dat de Weking al eens met die moto in Chile geweest was. Uiteindelijk een campingspot gevonden in heel los zand achter een klein duintje, dat ons voor de wind moest beschutten.

De gevaarlijkste en de slechtste weg

dag 123: zondag 11/11/07

Trigven, veel plezier op je geboortefeest vandaag...

Eerst nog even een goed ontbijt genomen in Cuzco en dan vertrokken om de Peruaanse hoogvlaktes op te zoeken. Weer tot 4300 en hoger, maar gelukkig niet al te veel steigen en dalen, want La Poderosa durft hare `poder´wel eens te verliezen op deze hoogten.
We hebben ontdekt dat Peruanen bezige bijen zijn, want de boertjes met hun schoon geploegde akkertjes maakten het ons moeilijk om te kamperen, dus hebben we in Juli (in november he), een dorpke aan het Titicacameer, een hotelletje genomen.

dag 124: maandag 12/11/07

Bolivië binnengereden via de gemakkelijkste grensovergang tot hiertoe. Vlak over de grens in Copacabana een hapje gegeten met zicht op het Titicacameer (blijft een grappige naam he). Toen we iets later een ferrietje over het meer moesten nemen, kwamen we nog een overbeladen Tsjech op een 1150 gs en een Spanjaard en een Columbiaan op de fiets tegen.
In de namiddag zijn we La Paz binnengereden op zoek naar de bmw-dealer, die geen bmw-dealer bleek te zijn. Op zoek naar een hotelletje, kwamen we Normen tegen. Een vriendelijke Duitser met Hollanse ouders, die al een paar jaar met z´n Yamaha Teneree onderweg was. ´s Avonds hebben we afgesproken om samen een pintje te gaan pakken en zo was het weer een gezellige avond. Normen is zeker de reiziger met de tofste verhalen of lag het er misschien aan dat hij ze zo goed kon vertellen?

dag 125: dinsdag 13/11/07

´Death Road´, ´El Camino de la Muerte´, ´De gevaarlijkste weg ter wereld´: allemaal namen voor de weg die we vandaag gereden hebben. Door de nieuwe asfaltweg, die men aangelegd heeft voor de vrachtwagens, heet de weg gelukkig veel van z´n gevaar verloren. Uit La Paz zijn we vertrokken richting Coroico via de nieuwe weg om terug te komen via de oude. De smalle stukken met diepe afgronden zijn vaak echt huiveringwekkend. Je kan je niet voorstellen dat hierover ooit vrachtwagens reden. De vele kruizen verraden wel waar de naam Death Road vandaan komt. We zijn nog zo´n 70 km ten zuiden van La Paz gereden, waar we in onze tram gekropen zijn.

dag 126: woensdag 14/11/07

Gisteren de gevaarlijkste weg ter wereld, vandaag de slechtste weg ter wereld. Eerst moesten we de roadblocks van de stakende mensen passeren, maar gelukkig zijn ze hier zelfs te tam om fatsoenlijk te staken, dus dat was niet zo moeilijk. Nadien moesten we de verschrikkelijk slechte gracelweg opdraaien. Toen we ´s avonds helemaal uiteengerammeld een kampeerplekje zochten, zijn we op een fietspadje baland dat in ieder geval beter reed dan de echte weg...